Student residence in Hainholz / Max Dudler

© Stefan Muller

© Stefan Muller© Stefan Muller© Stefan Muller© Stefan Muller+ 23

© Stefan Muller
© Stefan Muller

Text description provided by the architects. The building, known as “HAINBASE”, located at Schulenburger Landstraße 114, and containing 241 apartments, increases a currently emerging mixed-use residential area for all age groups and living situations. Offbeat urban figure whose highest point culminates at 13 floors, the structure will serve as a northwest prelude to the new district and an architectural mark at the entrance to the city.

© Stefan Muller
© Stefan Muller

Architecturally, the building defines an urban boundary that accompanies the transition between the city and the outskirts. With this project, Max Dudler expands the city of Hanover productively, incorporating the history of the place to create a timeless piece of architecture looking to the future. With its sculptural articulation and distinctive appearance, the ensemble combines high and low-rise elements, with its thirteen-storey tower effectively delimiting the entrance to the city.

© Stefan Muller
© Stefan Muller

Towards the south, the highest point of the building descends in two stages, descending to the height of the neighboring building. To the east, the lower seven-storey part is connected to the tower by an underlying incision, opening at this point onto roof terraces accessible from both sides of the building.

Floor plan
Floor plan

With its dark red brick, the new building alludes to the so-called Marinebau, dating from 1927, with its classic industrial architecture, the only surviving element of the old Sorst factory, at the same time invoking the architecture to typical Hanoverian clinker. . The deeply and widely bevelled windows, which alternate from left to right between the floors, generate a uniform and lively rhythm on the sculptural facade.

© Stefan Muller
© Stefan Muller
© Stefan Muller
© Stefan Muller

From 2001, the district of Hainholz in the north of Hanover, with its industrial history, was realigned as part of a federal-state program for urban districts with particular development requirements. Max Dudler’s new student residence is part of a set of various measures aimed at strengthening the attractiveness of the district for residents in the spirit of a “social city”.

© Stefan Muller
© Stefan Muller

The objective is to restructure the network of public places while enhancing the neighborhood thanks to quality contemporary architecture. The student residence extends the revitalization of the former premises of the metallurgical company, located between Schulenburger Landstraße and Voltmerstraße, and marks the north-western terminus of this mixed residential area. With 241 single and double apartments, it complements the adjacent southern retirement homes, as well as general residential buildings, livening up this district, located in the northern part of Hanover. Inside, the available space amenities are complemented by common areas such as event spaces and a rooftop terrace.

© Stefan Muller
© Stefan Muller



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.